Въведение в съперничеството между Леон и Гранада, Никарагуа

В

Може би сте чували за съперничеството между Леон и Гранада. И така, какво е говеждото? Кога започна това и за какво става въпрос? Оказва се, че този се връща към самия произход на колониалната Централна Америка и продължава до наши дни.

И двата града са основани през 1524 г. от испанеца Франсиско Ернандес де Кордоба. Повечето сметки твърдят, че Гранада е основана по-рано през годината и следователно е най-старият град в Западното полукълбо и Американския континент. Понякога се твърди, че Леон всъщност е първият. Във всеки случай обаче първоначалният Леон е бил унищожен от вулкана Момотомбо и възстановен на няколко километра.

За колониалните конквистадори Гранада е била предназначена да бъде административна и политическа столица с лесен транспортен достъп до бреговете на езерото Никарагуа. Леон първоначално е бил военна столица на испанските войски, защитаващи колонията. Леон успя да получи административна власт, която не се поддаваше добре на тези в Гранада. Също така, от самото начало имаше културни различия с по-аристократичната Гранада. Двата града се съревноваваха икономически за интересите си в корабоплаването, търговията, добитъка и други продукти и услуги. Гранада беше дом на собствениците на земя, а Леон имаше повече търговци.

Истинските боеве скоро започнаха по време на битката за независимост от Испания. През 1838 г. след пълна независимост продължи войната между либералите в Леон и консерваторите в Гранада. Леон е първата столица и след това е премествана между двата града няколко пъти, преди Манагуа да стане столица през 1858 г. като компромисно решение.

Голяма част от враждебността между двата града е свързана с връзката на никарагуанците със свръхсилата на американския континент САЩ. Тази връзка има дълбоки корени. Твърди се, че либералите в Леон са били добри приятели и поддръжници на либералните революционери в американските колонии, докато са се борили срещу Британската империя. Британците имаха интереси по цялото карибско крайбрежие на Централна Америка и отношения с консерваторите в Гранада.

Безброй сложности около бизнес интересите, предложенията за канали и други борби за власт между различни групи и индивиди в Съединените щати, Леон, Гранада и останалата част на Никарагуа са изплели много заплетена мрежа от трудно разгадана история. Книгата “Сблъскване с американската мечта: Никарагуа под императорското управление на САЩ” от Мишел Гобат върши чудесна работа, демонстрирайки част от бурната история.

Сред многото събития някои от най-важните са инцидентът с Уилям Уокър, американската окупация, сандинският период, ерата на Сомоса и сандинистката революция.

С течение на времето обяснението „León liberals“ срещу „Granada conservatives“ не обяснява добре всички движения и събития. Той не разделя добре всички инциденти и борби между двата града и събитията, които са се случили не само в двата града, но и в цялата страна. Съперничеството между двата града, столици на техните региони и центрове за по-големи части на страната, продължава и до днес. Сега обаче столицата Манагуа играе много по-важна роля в дейностите на страните и разсея част от напрежението.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta